Ἱστορία

 

Μαρία Λοΐζου

Μικρὸ Χρονικὸ τῆς Ἅλωσης

url :  https://www.ellopos.gr/constantinople-capture.asp

Εκδόσεις Ελπήνωρ
ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ

Διογένης (αναγνώστης TLG)
Διαχείριση γραμματοσειρών
Η Εικόνα του Χριστού
Εικονική Γη / Παγκόσμιος Άτλας
Ορθόδοξες Γιορτές (Ημερολόγιο)
Socializer! για να μοιράζεσαι το διαδίκτυο
Πολυτονικός συλλαβισμός στο Word
Εκμάθηση γρήγορης πληκτρολόγησης
Power Copy

        » Περισσότερα

Σελ 2

2 Απριλίου 1453: Ο Κεράτιος κόλπος κλείνει µε αλυσίδες. Ο σουλτάνος στρατοπεδεύει. Τρόµο προκαλεί το πλήθος του στρατού του καθώς και το µεγάλο κανόνι που έχει κατασκευάσει ο Ούγγρος τεχνίτης Ουρβανός.

5 Απριλίου 1453: Ξεκινάει η πολιορκία.

6 Απριλίου 1453: Ο αυτοκράτορας µεταφέρει το στρατηγείο του στον πύργο που βρισκότανε µεταξύ της πύλης του Αγίου Ρωµανού και της πύλης Χαρισίου.

11 Απριλίου 1453: Ο Ουρβανός για πρώτη φορά πυροδοτεί το µεγάλο κανόνι. Γκρεµίζεται ένα µέρος της πύλης Χαρισίου. Οι Χριστιανοί προσπαθούν να κλείσουν τις τρύπες µε ότι βρίσκουν πρόχειρο.

12 Απριλίου 1453: Ξεκινάει ο ανελέητος βοµβαρδισµός. Γυναίκες, παιδιά, ηλικιωµένοι και κληρικοί σπεύδουν µε ότι βρίσκουν και κλείνουν τις τρύπες που ανοίγουν στα τείχη. Χρησιµοποιούνται ακόµη και πλάκες από τα νεκροταφεία. Την ίδια ηµέρα ο Βουλγαρικής καταγωγής αρχηγός του στόλου του σουλτάνου, ναύαρχος Μπαλτόγλου, ηττάται κατά κράτος και αποτυγχάνει στο να σπάσει την αλυσίδα του Κεράτιου. Είναι η πρώτη νίκη των Χριστιανών στη θάλασσα.

Αρχική ||| Επόμενη σελίδα
Πρβλ.: Ὁ Νέος Ἑλληνισμὸς καὶ ἡ Δύση * Γιὰ τὸν Πατριάρχη ΚΠόλεως Γρηγόριο τὸν Ε' * Ὀρθοδοξία, Καθολικισμός, Εὐρώπη - Ἐρωτήσεις καὶ Ἀπαντήσεις * Τὸ Οἰκουμενικὸ Πατριαρχεῖο μετὰ τὴν ἅλωση τῆς Πόλης: μιὰ καταγραφὴ μελετῶν καὶ ντοκουμέντων

ELLOPOS Elpenor in Print \ Γιωργος Βαλσαμης ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ   ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ   BLOG   HOME