Μουσική

Ανδρέας Γιαννόπουλος, 100 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Σκαλκώτα

Εκδόσεις Ελπήνωρ

Σελ 4

Έχοντας εγκατασταθεί οριστικά στην Αθήνα από το 1909, αποφοιτα από το Ωδείο Αθηνών με δίπλωμα βιολιού, χρυσό μετάλλιο και υποτροφία Συγγρού το 1920. Συνέχεια στις σπουδές βιολιού υπό τον Willy Hess στην ανώτατη σχολή μουσικής Βερολίνου για να στραφεί το 1923 αποκλειστικά στη σύνθεση. Το 1933 επιστρέφει στην Αθήνα έχοντας μαθητεύσει στους: Robert Kahn, Paul Juon, Kurt Weill, Philipp Jarnach (1925-27) και Arnold Schoenberg (1927-31). Εργάζεται ως βιολιστής στις ορχήστρες του ωδείου Αθηνών, της Ελληνικής ραδιοφωνίας και της Λυρικής σκηνής. Θα νυμφευθεί την πιανίστα Μαρία Παγκαλή (1946) με την οποία θα αποκτήσει δύο γιους. Κατά την κατοχή, τέθηκε υπό κράτηση για ενάμιση μήνα στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου από τα ναζιστικά στρατεύματα.

Κάποια από τα έργα που συνέθεσε πριν ακόμα γνωρίσει τον Schoenberg παίχτηκαν στο Βερολίνο και την Αθήνα. Από το 1931 έως το 1933 φαίνεται ότι σταμάτησε να συνθέτει, ενώ στην Αθήνα η δραστηριότητά του διεξάγεται σχεδόν κρυφά! Η μικρή φήμη που απέκτησε ως συνθέτης οφειλόταν κυρίως στους 36 Ελληνικούς χορούς· το σύνολο της δουλειάς του όμως αντιμετωπίστηκε με επιφυλακτικότητα από εμάς τους συμπατριώτες του.  

Μέσα σε αυτό το πλέγμα αντιξοοτήτων παρήγαγε κύκλους έργων όπως οι τριάντα έξι Ελληνικοί χοροί και τα τριάντα δύο κομμάτια για πιάνο, καθώς και σειρές έργων μουσικής δωματίου και συμφωνικών. Η παραγωγική συστηματικότητα που φανερώνει η πιο πάνω ομαδοποίηση, δεν αποκλείει τη σύνθεση κάποιων έργων θέλοντας να ανταποκριθεί σε αίτημα φίλων ή συνεργατών. Άφησε ένα θησαυρό χειρογράφων που ανακαλύφθηκε και εκτελέστηκε αρκετά χρόνια μετά το θάνατό του.

        Πρβλ.: Σύντομη εισαγωγή στην εργογραφία του Νίκου Σκαλκώτα  * Iστοσελίδες για τον Νίκο Σκαλκώτα (Google) *   Νίκος Σκαλκώτας, Μαριορί μου (από τους Ελληνικούς Χορούς, για ορχήστρα δωματίου)

ELLOPOS Elpenor in Print \ Γιωργος Βαλσαμης