Φιλοσοφία

Κίρκεγκωρ, Η Αγωνία που λυτρώνει [42 σελ.]

Εκδόσεις Ελπήνωρ
ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ

Διογένης (αναγνώστης TLG)
Διαχείριση γραμματοσειρών
Η Εικόνα του Χριστού
Εικονική Γη / Παγκόσμιος Άτλας
Ορθόδοξες Γιορτές (Ημερολόγιο)
Socializer! για να μοιράζεσαι το διαδίκτυο
Πολυτονικός συλλαβισμός στο Word
Εκμάθηση γρήγορης πληκτρολόγησης
Power Copy

        » Περισσότερα

 Ἀπό: Soren Kierkegaard, Η έννοια της αγωνίας, μετάφραση Γιάννη Τζαβάρα, εκδόσεις Δωδώνη Αθήναι 1971, σσ. 117-133 και 184-193.

 

Η διαλεκτική της αγωνίας όσον αφορά το πεπρωμένο

Έχουν την κακή συνήθεια να λένε πως ο Παγανισμός βρίσκεται μέσα στην αμαρτία, ίσως θα 'πρεπε σωστότερα να πουν πως βρίσκεται μέσα στην αγωνία. Γενικά ο Παγανισμός είναι αισθησιασμός, αλλά αισθησιασμός που έχει σχέση με το πνεύμα, χωρίς εντούτοις το πνεύμα να έχει κατά βάθος εγκαθιδρυθεί σαν πνεύμα. Αλλ' αυτή η δυνατότητα είναι ακριβώς αγωνία.
Αν θελήσουμε τώρα να μάθουμε με περισσότερη ακρίβεια ποιο είναι το αντικείμενο της αγωνίας, η σωστή απάντηση που πρέπει να δοθεί κι εδώ όπως και παντού: είναι σκέτο μηδέν. Η αγωνία και το μηδέν βρίσκονται σε συνεχή αντιστοίχιση. Μόλις εγκαθιδρυθεί η πραγματικότητα της ελευθερίας και του πνεύματος, η αγωνία παύει. Αλλά τι σημαίνει πιο συγκεκριμένα στον Παγανισμό το μηδέν της αγωνίας; Είναι το πεπρωμένο.


Επόμενη σελίδα

 Πρβλ.: Γιάσπερς, Ένα μάθημα για τον θάνατο * Τὸ βιο-μηχανικὸ πρόταγμα  *  Χάιντεγγερ, Νοεῖν καὶ Εἶναι (Ἀναφορὰ στὸν Παρμενίδη καὶ τὸν Σοφοκλῆ) Προϋποθέσεις της πνευματικής ζωής  *  Ὀρθοδοξία, Καθολικισμός, Εὐρώπη - Ἐρωτήσεις καὶ Ἀπαντήσεις

Enable Desktop Gadgets on Windows 10, with Gadgetarian
Enable Desktop Gadgets on Windows 10

ELLOPOS Elpenor in Print


Γίνε συνδρομητής στο Newsletter (δωρεάν)
Για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις νέες δημοσιεύσεις

 

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ   ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ   BLOG   HOME